بعضي مؤمنان، خدمتگزار برخي ديگرند. به اين صورت که بعضي به بعضي سود ميرسانند.» (همان، ص 167)
خدمت و برطرف کردن نياز ديگران آنچنان مهم و ارزشمند است که در روايات، فضايل بيشماري براي عاملش ذکر شده است. از جمله:
پاداش مجاهدان راه خدا. (بحار الأنوار، ج 73، ص 367؛ ثواب الأعمال و عقاب الأعمال،
ص 288)
يک عمر عبادت الهي. ( الأمالي طوسي، ص 481، ح 1051)
يک ميليون حسنه. ( الکافي، ج 2، ص 197)
نُه هزار سال عبادت خدا با روزه گرفتن و شبزنده داري. (بحار الأنوار، ج 74، ص 315)
برآورده شدن صد هزار حاجت در قيامت. ( الکافي، ج 2، ص 193)
برتر از آزاد ساختن هزار بنده و هديه نمودن هزار اسب زين و لگام بسته در راه خدا. (بحار الأنوار، ج 74، ص 316؛ الکافي، ج2، ص 97)
مقامي والا که فضيلت و ثواب آن جز با همانندش به دست نميآيد. (مستدرک الوسائل، ج 12، ص 429، ح 14524)
کسي که بين صفا و مروه سعي کند. ( تحف العقول عن آل الرسول، ص 303)
بايستههاي کار و تلاش
انجام هر کار و امري، به فراهم و مهيا نمودن شرايط اوّليه و پيشنيازهاي آن نياز دارد و بدون وجود آنها، کار اصلي يا عقيم ميماند يا دچار نقصان و عيب ميشود. در فرهنگ اسلام و سيره ائمّه معصومين عليهم السلام نيز، در صورتي کار و همّت عالي، ارزش و هنجار تلقي ميگردد که مقدّمات و لوازم ابتدايي و ضروري آن به نحو احسن رعايت گشته و انجام پذيرفته باشد.
در اين بخش، به اهمّ اين موارد از منظر احاديث پيشوايان دين پرداخته ميشود:
الف. نيت قلبي و اخلاص
در فرهنگ اسلام، نيت کار بايد فقط رضايت الهي باشد. در حقيقت، اين نيت است که تعيينکننده قبولي يا عدم قبولي کار در پيشگاه الهي است. همان طور که قرآن کريم به اين مسئله خطير و سرنوشتساز اشاره کرده، ائمّه معصومين عليهم السلام نيز در احاديث بسياري مسلمانان را به زلال و الهي نمودن نيتها ارشاد فرموده و اصلاح کارها را فقط در گرو اصلاح و خالص نمودن نيات دانستهاند.
از رسول اکرم صلي الله عليه و آله در اين باره روايت شده است: