مقایسه مبانی انکار سنت در یهودیت و اسلام - صفحه 184

برای انکار سنت مبنای کلامی، ‏فلسفی و کتاب مقدسی ارائه کردند.

_ از قارئون آثار زیادی باقی نمانده است؛ ‏در حالی که از قرآنیون علاوه بر آثار پرشمار مکتوب، ‏آثار الکترونیکی بسیاری وجود دارد.

_ در یهودیت هر چند تلاش‏هایی به منظور آشتی دادن دیدگاه‏های قارئون و حاخام‏ها صورت گرفته است، ‏ولی هیچ کدام از آنها قرین توفیق نبوده است. سعد بن کمونه قبل از سال 1284 در کتاب الفرق بین الربانیین و القرائین و نیز نیم قرن بعد از آن، دانشمندی از جزیره کرت ایتالیا کتابی در این خصوص تدوین کرد.۱ این در حالی است که در عالم اسلام چنین کاری صورت نگرفته است.

نتیجه

چنان که ملاحظه شد، ‏قرآنیون در عالم اسلام با وجود تنوع اقلیمی (شبه قاره هند، ‏مصر، ‏ایران و شرق آسیا) و مذهبی (اهل سنت، ‏خوارج، ‏معتزله و برخی از شیعیان)، دست‌کم در عدم باور به حجیت سنت و هم‌عرضی آن با قرآن با هم هم‌داستان‌اند. هدف و انگیزه اولیه بیشتر آنان اصلاح دین، ‏زدودن خرافات و هموار کردن راه پیشرفت جوامع اسلامی بود. به یک معنا شعار بازگشت به قرآن تحت تأثیر دستاوردهای جهان غرب بود. به باور ایشان، علت عقب‌افتادگی و نزاع‏های فرقه‏ای در میان مسلمانان غفلت از قرآن و تکیه بیش از حد بر سنت است؛ در حالی که برخی از قرآنیون شیعی در صدد پایان دادن به نزاع‏های فرقه‏ای بودند و بر این باور بودند که با بازگشت به قرآن _ که مورد قبول همه مسلمانان است _ می‏توان به وحدت حقیقی نایل آمد. بعضی از قرانیون اهل سنت به دامن سلفی‌گری افتادند یا افکارشان به سلفی‌گری منتهی شد. در مقابل، تنوع اقلیمی و مذهبی موجود میان قرانیون در میان قارئون دیده نمی‏شود. آنان نیز تحت تأثیر فرهنگ بیگانه، یعنی تفکر معتزلی بودند. البته برخی از قرآنیون نیز خود را نومعتزلی می‏دانند، ‏ولی شروع این نهضت در شبه قاره، تحت تأثیر استعمارگران بیگانه بود. قارئون تنها در درون فرقه‏های یهودی به گرایش پلورالیستی قایل بودند؛ در حالی که قرانیون این گرایش را نسبت به دیگر ادیان نیز تعمیم می‏دادند. در مجموع، در هر دو نوعی تکلف در استخراج احکام، ‏اباحی‏گری در شریعت و نگرش پلورالیستی نسبت به سایر ادیان دیده می‏شود، هر چند در پاره‏ای از موارد، ‏برای نمونه، ‏از نظر مبنا و رهیافت تفاوت چشم‌گیری با هم دارند.

1..‏ EncyclopaediaJudaica.‏ vol. , ‏۱۰,‏ ‏p۸۷۲.

صفحه از 185