4 ـ 1. نقد با اجماع
يکي ديگر از معيارهاي نقد حديث، سنجش آن با اجماع امت يا اجماع اماميه براي نشان دادن مخالفت مضمون آن با اجماع است. با توجه به اعتبار اجماع از نظر شيخ مفيد ۱ ، حديث مخالف اجماع از نظر وي فاقد اعتبار خواهد بود. براي نمونه شيخ مفيد حديث متضمن بيست و نه روز بودن (تمام نبودن) ماه شعبان و هميشه سي روز بودن (تمام بودن) ماه رمضان را مخالف قرآن و سنت و اجماع امت دانسته است. ۲
در موردي ديگر, وي در نقد حديثي با مضمون خواب ماندن حضرت رسول تا طلوع خورشيد و فوت نماز صبح حضرت از اين معيار بهره برده است. ۳ وي ميگويد:
اين حديث مخالف فتواي اماميه است که اختلاف ندارند در اين که نماز واجب هر کس فوت شود، بايد در هر فرصتي از شبانه روز _ که متوجه شد و يادش آمد، قضا کند؛ مادام که وقت فريضه حاضر مضيق نباشد. بنا بر اين, هر گاه براي انسان حرام باشد که نماز واجبي را که وقت آن رسيده, ادا کند، مگر آن که نماز واجبي را که فوت شده قضا کند، ۴ به طريق اولي خواندن نوافل براي او پيش از قضاي واجب فوت شده، ممنوع خواهد بود. افزون بر آن که از حضرت رسول روايت داريم که فرمود: «لا صلاة لمن عليه صلاة». ۵ مقصود، آن است که کسي که فريضه بر گردن دارد، نافله ندارد ۶ .
5 ـ 1. نقد تاريخي
يکي از گونههاي نقد متني احاديث در آثار شيخ مفيد نقد مضمون آن بر پايه رخدادها و واقعيات تاريخي مسلم، از نظر وي، است. هر حديثي که مضمون آن مخالف مسلمات تاريخي باشد، پذيرفته نيست. نمونه
1.۱ . اوائل المقالات، ص ۱۲۱ گفتار ۱۲۹؛ التذکرة باصول الفقه، ص ۴۴.
2.۱ . جوابات اهل الموصل في العدد و الرؤية، ص ۲۲.
3.۱ . متن روايت به نقل صدوق اين است: سمعت أبا عبد الله عليه السلام يقول : «إن الله تبارک وتعالى أنام رسوله صلي الله عليه و آله عن صلاة الفجر حتى طلعت الشمس، ثم قام فبدأ فصلى الركعتين اللتين قبل الفجر، ثم صلى الفجر». (من لايحضره الفقيه، ج ۱، ص ۳۵۸، ح ۱۰۳۱).
4.۱ . در اين باره ر. ک : الکافي، ج ۳، ص ۲۹۳، ۳؛ المقنعة، ص ۲۱۱؛ المبسوط، ج ۱، ص ۱۲۷؛ نهاية الاحکام، ج ۱، ص ۳۲۵.
5.۱ . اين حديث را در منابع حديثي نيافتم. در منابع فقهي پس از مفيد نقل شده است.
6.۱ . عدم سهو النبي صلي الله عليه و آله، ص ۲۷.