گزيده نگاري (با بررسي گزيده مفتاح الفلاح) - صفحه 53

في النحو، خلاصة الحساب، العروة الوثقى في التفسير، حاشية على أنوار التنزيل بيضاوي، الکشکول، تشريح الأفلاک، رسالة الوجيزة في الدراية و مفتاح الفلاح في عمل اليوم و الليلة (موسوعة طبقات الفقهاء: ج 11 ص 266 ش 3494)
را برشمرد. از اين ميان، گزارشي کوتاه از کتاب مفتاح الفلاح مورد نظر نگارنده است، تا تکميل کننده طرح گزيده نگاري آن باشد.
مفتاح الفلاح في الأعمال و الأدعية اللابدية في اليوم و الليلة، کتابي بر طبق اعمال روز و شب است که بر شش باب، ترتيب يافته:
1. اعمالي که ما بين طلوع فجر و طلوع خورشيد انجام مي شود.
2. اعمالي که از طلوع آفتاب، تا هنگام ظهر انجام مي گيرد.
3. اعمالي که از اين هنگام، تا غروب واقع مي شود.
4. اعمالي که از هنگام غروب، تا هنگام خواب انجام مي پذيرد.
5. اعمالي که از هنگام خواب، تا نيمه شب مي توان انجام داد.
6. اعمالي که از نيمه شب، تا هنگام طلوع فجر انجام مي شود.
خاتمه کتاب نيز، در تفسير سوره حمد است.

1/2.روش تأليف

مصنف در لابهلاى ابواب کتاب، بحث هاى دقيق علمى و روايى متعددي را مطرح کرده، و به نفى و اثبات نظريه هاى گوناگون پرداخته است. از جمله در مورد تسبيح حضرت زهرا(، بحث مفصلى دارد. بحث هايى مانند آداب لباس پوشيدن، خوردن و آشاميدن، راه رفتن، شناختن زوال آفتاب و آداب مسواک را نيز، در فصول مختلف و در مناسبت هاى گوناگون، مطرح کرده است. شيخ بهايى( در هر فصل از کتاب، پس از ذکر چند روايت و مطالب مختلف، شروع به توضيح الفاظ روايات کرده، و بعضى مطالب مبهم يا دشوار آن فصل را تبيين نموده است. مرحوم شيخ آقا بزرگ طهراني، کتاب را چنين ترسيم مي کند:
در اين کتاب، برخي واژگان مشکل، شرح، و برخي مطالب مجمل، تبيين شده و مکرر به چاپ رسيده، و ترجمه آن نيز چاپ گرديده است. مصنف، در شهر گنجه، در ماه صفر سال 1015 هـ، از تصنيف آن فارغ شده است. نسخه اي از آن که در همين سال نوشته شده، در کتابخانه آستان قدس موجود است. نسخه اي ديگر نيز، با ترجمه شخصي به عنوان مير حسين کرماني که ترجمه اش بين سطرها به رنگ قرمز آمده، در کتابخانه امير المؤمنين( موجود است ( الذريعة إلى تصانيف الشيعة: ج 21 ص 340 ش 5375).

صفحه از 59