تاريخ : چهارشنبه 1394/7/29 تاریخ ایجاد:
کد خبر: 46095
کشف نکات جدید از شهادت یاران امام حسین(ع)

کشف نکات جدید از شهادت یاران امام حسین(ع)

مدیر گروه سیره‌نگاری پژوهشکده علوم و معارف حدیث پژوهشگاه قرآن و حدیث گفت: در روز عاشورا در تیرباران اول کسی به شهادت نرسیده است که این کشف طی تدوین دانشنامه امام حسین(ع) به دست آمده است.

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی دارالحدیث، حجت الاسلام،سیدمحمود طباطبایی‌نژاددر نشست تخصصی «بازنمایی و بازشناسی دانشنامه امام حسین علیه السلام» با اشاره به دستاوردهای این دانشنامه سترگ اظهار کرد: طی ۱۰ سالی که به تدوین دانشنامه امام حسین(ع) پرداختیم به توفیق الهی به کشف نکات جدید و نویافته‌هایی رسیدیم که یکی از آنها نادرست بودن شهادت یاران امام در تیرباران از سوی دشمن بوده است.

وی خاطرنشان کرد: در برخی کتب مانند مقتل خوارزمی، آمده است که پس از تیری که عمر سعد برای شروع جنگ پرتاب کرد و به دنبال آن باران تیر دشمن به سوی لشکریان امام باریدن گرفت، بیش از ۵۰ نفر از یاران امام شهید شدند.

مدیر گروه سیره‌نگاری پژوهشکده علوم و معارف حدیث پژوهشگاه قرآن و حدیث عنوان کرد: با دقت و بررسی‌های صورت گرفته ناصواب بودن این خبر آشکار شد زیرا اول اینکه اگر دشمن چنین کاری انجام داده بود، در لحظات اول نبرد اکثر ۷۲ یار امام به شهادت رسیده بودند و چگونه نبرد عاشورا تا بعد از ظهر ادامه پیدا کرد و هنگام نماز ظهر همچنان حدود ۲۰ نفر از شهدای بنی هاشم و بسیاری از ارکان سپاه امام زنده بودند.

وی با اشاره به کتاب ارشاد مفید و تاریخ طبری گفت: مهم‌ترین کتاب تاریخ عاشورا مانند ارشاد مفید و تاریخ طبری ماجرای تیرباران را آورده‌اند ولی هیچ کشته‌ای از یاران امام را بیان نکرده‌اند.

حجت الاسلام طباطبایی‌نژاد یادآور شد: اگر روند مبارزه تن به تن ادامه پیدا می‌کرد پیروزی با لشکر حق بود، بنابراین دشمن جنگ تن به تن را ادامه نمی‌دهد و دستور حمله جمعی صادر می‌شود آنگاه در حمله جمعی طبری نخستین شهید کربلا را مسلم بن عوسجه معرفی می‌کند که این امر می‌رساند، در تیرباران نخست حتی یک نفر نیز شهید نشده است.

همکار مؤلف دانشنامه امام حسین علیه السلام در ادامه این نشست تخصصی در رابطه با نقص و قفدان منابع فارسی برای نگارش این دانشنامه گفت: حیطه این کار این دانشنامه به زبان عربی بوده است، مواردی از صحبت های اجمالی به زبان فارسی در این دانشنامه استفاده شده است و  تأکید بر منابع فارسی نبوده است.

وی با بیان اینکه در عزاداری انحراف های صورت گرفته است که باید از منابع معتبری استفاده می کردیم، خاطرنشان کرد: در دوران صفویه متون زیادی ایجاد شده شده بود و سعی کردیم که از منابع قابل قبولی برای این دانشنامه استفاده کنیم.

شایان ذکر است، به تازگی دو جلد تحت عنوان پیوست ها و فهرست ها چاپ و به دانشنامه ۱۴ جلدی، افزوده شده است، بخش پیوست ها شامل اصلی ترین متون تاریخی و روایی مربوط به «واقعه عاشورا و مقتل سیدالشهدا علیه السلام» و نیز نقش زنان در حادثه کربلا است.

گفتنی است، نشست «بازنمایی و بازشناسی دانشنامه امام حسین (ع) و آثار پیرامونی» یکشنبه بیست وششم مهرماه با حضور حجت‌الاسلام والمسلمین سیدمحمود طباطبایی، سیدحسن فاطمی، مهدی آشتیانی در سرای اهل قلم خانه کتاب تهران برگزار شد.

خبرگزاری فارس :
خبرگزاری ایکنا :
خبرگزاری ایرنا :