برنامه‌ مطالعاتي «حديث‌خواني روشمند» - صفحه 23

علامه مجلسی خوانده می‌شود؛ یعنی در این منزل فقط روایت‌ها خوانده نمی‌شود، بلکه به بیانات مؤلف۱ هم توجه می‌گردد. البته علاقه‌مندان می‌توانند پس از مطالعه جلدهای پنجم تا دهم، به جلد‌های اولیه مراجعه کرده، روایات را با بیان‌های علامه مجلسی و حواشی علامه طباطبایی مطالعه کنند، اما در این مرحله به چند حاشیه‌ای که مرحوم علامه طباطبایی دارد، نپردازند. همچنین لازم نیست تمام جلدهای پنجم تا دهم خوانده شود، بلکه در این منزل فقط باید به اندازه بیست و پنج ساعت، به یکی از ابواب پرداخت.

منزل بیستم، الاربعون‌ حدیثاً

منزل بیستم، کتاب الاربعون حدیثاً، اثر شیخ بهایی (953-1030ق) است. می‌توان گفت که شیخ بهایی در انتخاب و معنا کردن حدیث جزء خوش ذوق‌ترین عالمان شیعه است. از این رو، هم احادیث الاربعون حدیثاً زیباست و هم بیانات شیخ بهایی. این عالم برجسته نکات فقه‌الحدیثی را مطرح کرده است و کتاب ایشان تا الان مورد استفاده حدیث پژوهان است.

منزل بیست‌ویکم، نوادرالاخبار

منزل بیست‌ویکم، کتاب نوادرالاخبار،۲ نوشته ملا محسن فیض کاشانی است. ایشان یکی از محدثان بسیار خوش ذوق است و در این کتاب، روایات جالبی را در کتب اربعه نبوده و در کتاب الوافی نیامده، جمع‌آوری کرده است.

منزل بیست‌ودوم، کتاب الارشاد

منزل بیست‌ودوم، کتاب الارشاد،۳ نوشته شیخ مفید است. کتاب الارشاد دو جلد

1.. علامه مجلسی _ در تبیین و بیان حدیث، مقتدرترین محدث تاریخ شیعه است _ در این کتاب، وقتی که متون را می‌آورد، علاوه بر روایات ناظر به هم، آیات مرتبط با موضوع را نیز نقل می‌کند و به شرح و بیان روایات می‌پردازد. روش علامه مجلسی در واژه شناسی احادیث نیز بسیار جالب و زیباست و شایسته است که علاقه‌مندان به حدیث، واژه شناسی را هم از ایشان یاد بگیرند.

2.. نوادرالاخبار فیما یتعلق باصول‌الدین یا النوادر اثری است، از محمّد بن مرتضی، مشهور به ملامحسن فیض كاشانی (۱۰۰۷-‏۱۰۹۱ق) كه پس از نگارش الوافی به فكر اختصار و گزیده كتاب الوافی افتاد و در پی این مقصود، كتاب الشافی را نگاشت و چون در این دو كتاب تنها روایات فقهی را از كتاب اربعه نقل كرده بود، به فكر افتاد با استفاده از سایر منابع و كتب، روایات اصول اعتقادی و فروع فقهی را در دو كتاب مستقل به شیوه كتاب الشافی؛ یعنی با اختصار، گرد آورد. و در پی این فكر، بخش روایات مربوط به اصول اعتقادی را در كتاب مورد بحث گرد آورد است.

3.. الإرشاد فی معرفة حجج الله علی العباد، تألیف شیخ مفید، ابو عبد الله، محمد بن محمد بن نعمان عكبری بغدادی (۳۳۶- ۴۱۳ق) در باره تاریخ زندگانی ائمه علیهم السلام و فضایل آن بزرگواران و یاران آنان است. كتاب الإرشاد، از معتبرترین منابع روایی شیعه، در باره زندگانی ائمه علیهم السلام به شمار می‏آید و بسیاری از منابع مهم شیعه _ كه به زندگانی ائمه پرداخته‏اند _ این كتاب را مستند خود قرار داده‏اند. همچنین این كتاب، از مصادر بحار الانوار نیز هست.

صفحه از 29