روش‌شناسي معصومان عليهم السلام در تفسير لغوي قرآن کريم - صفحه 51

واحد به شيوه‌‏های مختلف بيانی با درجه وضوح متفاوت، آموخته می‌شود (علم بيان) و سرانجام، با توجه به بخش سوم اين دانش‌ها (علم بديع)، شيوه‌ها و امتيازاتی از سخن، روشن مي‌گردد كه موجب زيبايی و خرمی آن می‌گردد و به آن، جامه ارزش‌مندی، رونق و لطافت می‌پوشاند ۱.
علم بلاغت شامل علم بیان، بدیع، معانی است و مباحث کنایه، مجاز تشبیه، تمثیل، مجاز از جمله مباحثی است که در علم بیان مطرح می‌شود.

کنایه

کنایه در لغت، به معنای«پوشیده سخن گفتن است» ۲ و در اصطلاح، ترکیب یا جمله‏ای است که مراد گوینده معنای ظاهری آن نباشد. به عبارتی، کنایه ذکر مطلبی و دریافت مطلبی دیگر است ۳. در قرآن کریم تعابیر کنایی زیادی به کار رفته است که معانی کنایی آنها، در لسان روایات به بیان شده است:
1. به عنوان مثال، در آیه (أَوَلَمْ يَسِيرُوا فِي الْأَرْضِ فَيَنظُرُوا كَيْفَ كَانَ عَاقِبَةُ الَّذِينَ مِن قَبْلِهِمْ كَانُوا أَشَدَّ مِنْهُمْ...)۴،۵ در روایتی از امام صادق علیه السلام از این آیه پرسیده شد، ایشان فرمودند که این آیه به معنای أولم ينظروا فی القرآن ۶ است؛ یعنی چرا به تلاوت قرآن نمی‌پردازید. سیر در زمین کنایه از خواندن و نگاه کردن در قرآن گرفته شده است.
2. همچنین تعبیر «أُوْلی الْأَيْدِی وَ الْأَبْصَرِ»، در آیه (وَاذْكُرْ عِبَادَنَا إبْرَاهِيمَ وَإِسْحَقَ وَيَعْقُوبَ أُوْلِي الْأَيْدِي وَالْأَبْصَارِ)۷،۸ کنایه از صاحبان قدرت و توان (توانمند) در عبادت و صبر هستند ۹. به عبارت دیگر، این انبیا در طریق طاعت خدا و نیکی رساندن به مردم و در بینایی و تشخیص و اعتقاد و عمل به حق بسیار قوی بودند ۱۰.
3. یا تعبیر (لَن يُضِلَّ أَعْمَالَهُمْ)۱۱۱۲ کنایه از این است که اعمالشان از بین نمی‌رود و به تعبیر ابن عباس باطل نمی‏شود ۱۳.

1.ر.ک: شرح المطول، ص۳۳ و ۳۰۰؛ شرح المختصر، ج۱، ص۳۴؛ ج۲، ص۲ و ۱۳۵؛ جواهر البلاغة، ص۴۴، ۱۹۷و ۲۹۵؛ «نقش علوم بلاغی در پاسخگویی به شبهات اعجاز قرآن»

2.معانی و بیان، ص۲۱۰

3.معانی بیان، ص۷۹

4.روم/۹

5.. آيا در زمين نگرديده‏اند تا ببينند فرجام كسانی كه پيش از آنان بودند، چگونه بوده است؟ آنها بس نيرومندتر از ايشان بودند، و زمين را زير و رو كردند و بيش از آنچه آنها آبادش كردند آن را آباد ساختند، و پيامبرانشان دلايل آشكار برايشان آوردند. بنا بر اين، خدا بر آن نبود كه بر ايشان ستم كند، ليكن خودشان بر خود ستم می‏كردند.

6.الخصال، ج۲، ص۳۹۶

7.ص/۴۵

8.. و بندگان ما ابراهيم و اسحاق و يعقوب را كه نيرومند و ديده‏ور بودند به يادآور.

9.تفسیر القمی، ج۲، ص۲۴۲

10.المیزان، ج۱۷، ص۳۲۲

11.محمد/۴

12.. کسانی که در راه خدا کشته شدند، هرگز اعمالشان را ضایع نمی‌کند.

13.شواهد التنزیل فی قواعد التنزیل، ج۲، ص۲۴۳

صفحه از 66