1. به عنوان مثال، در باره ریشه اصلی واژه الله نظریات مختلفی بیان شده است: 1. الله مشتق از الوهیت است؛ 2. الله مشتق از إله به معنای فزع است؛ یعنی خدا حقیقتی است که مردم برای رفع حاجاتشان به او پناه میبرند 3. الله مشتق از وله به معنای تحیر است؛ یعنی خدا موجودی است که که عقلها از درک کنه او متحیرند ۴. الله مشتق از اله به معنای سکن است؛ یعنی مردم با یادش آرامش میگیرند. ۵. الله مشتق از لاه به معنای احتجب است؛ یعنی خدا از نظر کیفیت نسبت به وهمها در پرده است. در روایتی از هشام بن حکم از امام صادق علیه السلام میپرسد الله از چه مشتق شده، حضرت میفرماید: از إله ۱.
2. مثال دیگر، در باره واژه روح است که در ضمن روایتی ذیل آیه (ثُمَّ سَوَّاهُ وَنَفَخَ فِيهِ مِن رُّوحِهِ...)۲ از محمد بن مسلم نقل شده که از امام صادق علیه السلام در این باره پرسیده، ایشان فرمودند:
إن الروح متحرك كالريح، و إنما سمی روحا لأنه اشتق اسمه من الريح، و إنما أخرجه علی لفظ الريح لأن الأرواح مجانسة للريح...۳۴.
همان طور که ملاحظه میشود، ریشه لغوی واژه ریح در این روایت بیان شده است.
3. واژه اسم نیز جزء کلماتی است که بر سر ریشه اشتقاق آن میان لغویون اختلاف نظر وجود داشته است. در روایتی از حضرت امام رضا علیه السلام ذیل آیه «بسم الله الرحمن الرحیم» آمده است:
معنی قول القائل بِسْمِ اللَّهِ، أی: اسم علی نفسی بسمه من سمات اللّه _ عز و جل _ و هي العباده قلت له: ما السمه؟ قال: العلامة۵.
همان طور که میدانیم، عدهای از لغویون (اهل بصره) آن را از ریشه سمو میدانند، ولی عدهای دیگر (اهل کوفه) آن را از ریشه وسم گرفتهاند ۶. دلیل بصریون بر این قول، این است که این واژه در هنگام تصغیر و جمع مکسر _ که سه حرف اصلی کلمه در آن ظاهر میگردد _ به شکل سمّی و اسماء استعمال میگردد ۷،۸ نه به صورت وسیم و اوسام ۹. در باره اصل معنایی این واژه گفته شده چیزی که برآمده و محیط بر چیز دیگر باشد ۱۰. و در باره ارتباط آن با اسم
1.البرهان فی تفسیر القرآن، ج۱، ص۱۰۲
2.سجده/۱۲
3.الکافی، ج۱، ص۱۳۴ _ ۱۳۵
4.. روح مانند باد متحرک است و به این دلیل روح نامیده شده که از ریح مشتق شده است.
5.البرهان فی تفسیر القرآن، ج۱، ص۱۰۱
6.البحر المدید فی تفسیر القرآن المجید، ج۱، ص۵۳؛ المحرر الوجیز فی تفسیر کتاب العزیز، ج۱، ص۶۲؛ البحر المحیط، ج۱، ص۱۴؛ مفاتیح الغیب، ج۱ ص، ۱۱۱؛ صحاح، ج۶، ص۲۳۸۳
7.الکشاف، ج ۱، ص۴؛ مجمع البیان، ج۱، ص۹۰؛ البحر المدید، ج۱، ص۵۳؛ المحرر الوجیز، ص۵۳
8.. برای اطلاع بیشتر از دلایل قایلین به این که اسم از ریشه سمو است، ر.ک: موسوعة علوم اللغة العربیة، ص۷۶-۷۹.
9.مفاتیح الغیب، ج ۱، ص۱۱۱؛ التبیان فی تفسیر القرآن، ج ۱، ص۲۷؛ البحر المدید، ج۱، ص۵۳
10.التحقیق، ج۵، ص۲۶۷