بررسى فرم زبانى كتاب «نقض» با اشاراتى به موضوعات محتوايى آن‏ - صفحه 392

پيوسته‏اند و براى فهم معانى‏شان بايد چند بار خوانده شوند . در اين سطور، شاهد تتابع اضافات، تلميع، تلميح، سجع، واج‏آرايى، تشبيه و استعاره هستيم. اصطلاحات عرفانى و فلسفى و كلامى هم وجود دارد. جمع شدن اين تعداد آرايه از ويژگى‏هاى نثر فنّى است:
- هر جواهر محامد كه غوّاصان درياى دين به صحّت دليل از قعر بحر دل به غوص ارادت به ساحل زبان آرند، نثار حضرت واجب الوجودى باد كه مؤثّر در معرفت او به ابقاى تكليف تفكّر و نظر است، و لال باد آن مُدبِر كه گفت: موجب آن معرفت، تقليد و تعليم و خبر است. آن ملك متعال كه موصوف است به صفات كمال، لم يزل و لا يزال، عادلى منزّه از آن كه غبار تهمتِ جبرى و مشبّهى و معطّلى جمال كمال او بيالايد، تعالى عمّا تقول المجبّره و تقدّس عمّا تظنّ المبتدعة. ۱
همان طور كه ديديم، تمام واژه‏هاى به كار رفته در اين جمله‏ها، عربى هستند، مگر حروف اضافه، حروف ربط و برخى افعال مثل «است» و «باد» و «آرند» و به ندرت اسم‏هايى چون: دل و زبان و دريا به كار رفته‏اند.

دو. اطناب‏

اطناب نيز يكى از ويژگى‏هاى اين كتاب است كه در قالب نثر فنّى مى‏گنجد. جملات طولانى و تكرارى بى‏تأثير كه حوصله خواننده را سر مى‏برد.
- و در اثناى آن، مؤلّف، احوالاتى و اشاراتى به متقدّمان اماميه اصوليه كرده كه پُرى از آن مذهب غلاة و اخباريّه و حشويّه است على الاختلاف آرائهم، و نفى و تبرّا از آن و از ايشان در كتب اصوليان اثنى عشريّه ظاهر است و بعضى خود وضع و تمويه كه مذهب كسى نبوده است و سه نسخت كرده، يكى به خزانه اميرك معروف فرستاده و ديگرى مصنّف مى‏دارد و در خفيه بر عوام الناس مى‏خواند و نسختى از آن نقل كرده به قزوين كه هرگز علماى مصنّف بدان مقام نكنند مگر سبب تهييج عوام الناس و آن

1.نقض، ص ۱.

صفحه از 398