ياد كردهاى فرقه‏ شناختى عبد الجليل قزوينى در كتاب «نقض» - صفحه 85

و شيعه در ايشان ، اعتقاد نيكو دارند ؛ امّا امامشان ندانند ، به فقد عصمت و نصّيّت . و غلبة الظن چنان است كه دعوى امامتِ مطلق نكرده‏اند و بهرى را «صلوات اللَّه عليه» نويسند و بهرى را رحمت و رضوان .
و شيعه را با ايشان ، چندان خلاف نيست كه به ميانجى مجبّران حاجت باشد ؛ امّا عجب‏تر اين است كه بيشتر آنان را خلفاى خواجه كشته‏اند به خوارى و زارى ، چون زيد على كه عبد الملك مروان كشت و يحيى زيد را كه هم ايشان كشتند .۱

14 . سبئيّه‏

سبئيّه، از جمله فرقه‏هاى غلاة شيعه هستند كه تابع عبد اللَّه بن سبأ يمنى بودند . او قبل از اسلام آوردن ، يهودى بود و در انقلاب عليه عثمان شركت داشت و در سال چهلم هجرى در گذشت .
او قائل به غيبت على عليه السلام و رجعت او به جهان بود .۲
مرحوم عبد الجليل ، در جايى از كتاب خود ، شبهه‏اى را از ناحيه نوسنّى نقل مى‏كند كه او شيعه را به عقايد سبئيّه متّهم نموده و گفته است : «او (عبد اللَّه بن سبأ) ، بر على اعتراض‏ها كردى كه چرا تولّا به شيخين مى‏كنى و سيرت ايشان برنگردانى؟».
آن گاه ، او در جواب نوسنّى مى‏گويد :
مجبّر ، خبر ندارد كه آن ملعون ، رأس و رئيس نواصب بوده است و بر قول و فعل علىّ مرتضى منكر ... و اين حوالت ، به شيعه ، لايق نيست .۳

15 . صفاتيّه‏

صفاتيّه، به فرقه‏هايى گفته مى‏شود كه معتقدند صفات علم و قدرت و اراده و سمع و

1.همان ، ص ۲۴ .

2.ر . ك : مقالات الإسلاميّين ، ج ۱ ، ص ۸۶ ؛ فرق الشيعة، نوبختى ، ص ۲۲ - ۲۳ ؛ رجال الكشّى ، ص ۱۰۶ - ۱۰۸ ؛ لسان الميزان ، ج ۳ ، ص ۲۸۹ .

3.ر.ك: نقض ، ص ۵۳۸ - ۵۴۳ .

صفحه از 120