معرفت خدا، توحيد و اسما و صفات از ديدگاه مرحوم عبد الجليل قزوينى‏ - صفحه 181

وحشت مى‏افتد و دور مى‏شود.
بنا بر اين، عرفان و معرفت، دانايى خاصّى است كه همراه آن، آرامش و اطمينان براى انسان به دست مى‏آيد و معرفت - كه در برابر منكر هم استعمال مى‏شود - ، شاهدى روشن بر اين معناست.

ب. معرفت خدا و راه رسيدن به آن از نظر عبد الجليل رازى‏

انديشمندان مسلمان در باب معرفت خدا و راه‏هاى رسيدن به آن، ديدگاه‏هاى گوناگونى دارند؛ امّا همگى بر اين باورند كه ذات خداوند متعال، با قواى ادراكى هيچ مخلوقى شناخته نمى‏شود. در عين حال، معتقدند اگرچه خدا را نمى‏توان به كنه ذاتش ادراك كرد، با اين حال، چنين نيست كه هيچ شناختى از او براى بشر امكان نداشته باشد.
برخى معتقدند كه شناخت خدا تنها به استدلال و نظر در آثار او براى بشر ميسور است. البته از اين طريق فقط مى‏توان وجود خدا و صفات او را اثبات كرد، نه اين كه به درك كُنه وجود او رسيد.
از نظر برخى ديگر، به غير از راه نظر و استدلال، طريق ديگرى نيز براى شناخت وجود دارد و آن، راه دل و كشف و شهود است.
برخى ديگر نيز شناخت خدا را نه نظر مى‏دانند و نه كشف و شهود. از نظر آنان شناخت پروردگار، بديهى و اوّلى است و جاى هيچ گونه شكّ و ترديد براى احدى در باره خداوند، وجود ندارد.
مرحوم عبد الجليل قزوينى، از آن گروهى است كه راه شناخت خدا را به نظر و استدلال، منحصر مى‏دانند. ايشان در كتاب نقض - كه در ردّ كتاب بعض فضائح الروافض تأليف كرده است - در موارد فراوان، اعتقاد مؤلّف آن كتاب را در باب معرفت خداوند، باطل دانسته است. عبد الجليل رازى در كتاب خود از مؤلّف بعض فضائح الروافض با عنوان «خواجه» تعبير مى‏كند و اعتقاد وى را در باب «معرفة اللَّه» چنين معرفى مى‏نمايد:
به مذهب خواجه چنان است كه تا پيغامبر نيايد، معرفت خداى واجب

صفحه از 216