گفتگو با آية الله ابو طالب تجليل تبريزي - صفحه 183

آن، 505 موضوع را در خود دارد. كار تأليف اين مجموعه، تقريباً تا حرف دال و ذال انجام شده و بقيّه اش هم بحمدالله آماده تأليف است. از اين مقدار تأليف شده، جلد اوّلش را انتشارات جامعه مدرسّين چاپ كرده و اميدوارم إن شاء الله تعالى، خداوند، توفيق اتمام تأليف و نشر آن را بدهد.

علوم حديث: استاد، تحقيق حديثى ديگرى در دست نداريد؟

استاد تجليل: خير؛ دائرة المعارف «المحاسن والمساوى» هنوز در دست تأليف است و به خاطر آماده و مرتّب بودن موادّ آن، فعلاً به تدوين همين مجموعه اشتغال داريم.

علوم حديث: اگر اجازه بفرماييد، به مباحث «حديث شناسى» و كليّات آن بپردازيم.

سؤال اول، اين است كه در نگاه حضرت عالى، سنّت نسبت به قرآن از چه جايگاه وموقعيّتى برخوردار است؟
استاد تجليل: سنّت نسبت به قرآن كريم، جنبه تفسير دارد. موضوعاتى كه در قرآن كريم آمده، تفسير آنها در احاديث رسول الله (ص) و اهل بيت(ع) وارد شده و احاديث ، جنبه تفسيرى و تفصيلى دارند. مثلاً در فقه، فقط حدود 500 آيه قرآنْ فقهى است؛ امّا الى ما شاء الله حديث فقهى داريم و اينها جنبه تفسيرى دارند. آيه مىفرمايد: «اقيموا الصلوة»، امّا تفصيل اين «صلوة»، از احاديث شريف نبى اكرم(ص) و اهل بيت(ع) استفاده مىشود.
علوم حديث: پس خود سنّت و حديث، چه جايگاهى در معارف دينى دارد؟ به تعبير ديگر، حضرت عالى جايگاه سنّت معصومين را در تبيين معارف دينى، چگونه ارزيابى مىكنيد؟
استاد تجليل: بطن معارف دينى، قرآن و حديث است. اوّل، قرآن كريم است؛

صفحه از 208