معرفي البحر الزخّار في شرح أحاديث الأئمة الأطهار - صفحه 140

شود; يعنى حُسن ترتيب و شرح احاديثى كه در كتاب هاى علماى گذشته به طور مستوفا بدانها پرداخته نشده بود. سختى هاى روزگار و ترس از اين كه نتوانم در اين ميدانْ گام نَهَم, مرا از شروع به اين كار, باز مى داشت تا اين كه استخاره كردم و پس از آن كه جماعتى از فضلا اين امر را نيكو شمردند و مرا بدان ترغيب كردند, عزم خود را بر اين كارْ جزم نمودم و به تصنيف اين كتاب, موسوم به البحر الزَّخّار فى شرح أحاديث الأئمّة الأطهار(ع) همّت نمودم كه دربرگيرنده تمام اخبارى است كه از پيشوايان پاك طينت ما روايت شده است, با زدودن اجمال و تفسير لغات نامفهوم, توضيح مشكلات و يادكرد احكام شرعى اى كه از اخبارْ استفاده مى شود و جمع بين متعارضات اخبار از راه هايى كه نزديك به فهم و مورد قبول باشد, به نحوى كه بتوان بر آن اعتماد كرد و نيز شامل بحث از رجال سند ها و تشخيص خبرهاى صحيح از نادرست, و ترتيب باب هاست, به طورى كه رجوع به هر بابْ آسان باشد و اين مهم, با تكثير باب ها و عنوان هايى كه بر اساس مضمون اخبارْ نام هايى به خود گرفتند, صورت يافت, نه بر حسب حمل روايات و تأويل آنها.
از ديگر علل سهل الوصول بودن اين كتاب, جمع نكردن اخبار متفاوت در يك باب با عنوانى واحد است, هرچه قدر هم كه نزديك به هم و متناسب با يكديگر بودند.
نامگذارى عنوان ها بر اساس مضمون روايات, تا آن جا كه ممكن بود, به گونه اى انجام گرفته كه احدى پيش از اين نكرده است, حتى صاحبان كتب متأخّرى چون: وسائل و الوافى.
از خداى تعالى در آسان سازى سختى ها كمك مى جويم تا مرا به راهى درست, رهنمون سازد و بر او توكّل و اعتماد كرده, همه كارهايم را به او مى سپارم و با واسطه قراردادن محبوب ترين آفريده اش به او توسّل مى جويم كه مرا به

صفحه از 143