بازخوانى حيات علمى علّامه مير حامد حسين هندى كتاب الدرر السنيّة - صفحه 170

البتّه در سده چهاردهم، مسائل ديگرى مطرح شد و دهها تأليف ديگر از ناحيه مخالفان پديد آمد. اينجا بود كه عالمان شيعه شروع به پاسخگويى به اشكالات و شبهات جديد مخالفين شيعه كردند و بدين‏گونه آثار علمى عظيم شيعه همچون كتاب جهانى «الغدير» و كتاب عظيم «اَلذَّريعة» پديد آمد. ۱ امّا همه اين عالِمان خود را وام‏دار كارهاى عظيم علمى ميرحامد حسين در اين عرصه مرزبانى عقايد شيعه مى‏دانند. صلابت و تعصّب زياد وى در تبرّى از دشمنان اهل البيت عليهم السلام نيز از لابلاى اين نوشته‏ها كاملاً مشهود است. فعّاليّت‏هاى ميرحامد حسين در اين زمينه را به دو مرحله مى‏توان تقسيم نمود.

الف - جمع‏آورى كتابهاى موافقين از اهل سنّت‏

هر صاحب عقل و منطق و آشنا به طريق مناظره مى‏داند كه قبل از پرداختن به پاسخ اشكالات بايد بتوان دلائل و سخنانى از عالمان و بزرگان مورد اعتماد آنها شناخت و اقامه كرد تا خصم را قانع و دليلش را نقض كرد. مرحوم علّامه به اين نكته، كاملاً توجّه داشته و سعى و تلاش بسيار در تحقّق آن مبذول نموده‏اند. به عنوان نمونه به مواردى اشاره مى‏كنيم:
1. در نامه‏اى چنين مى‏نويسند:
دلم بسيار شيفته تحصيل كتابهاى مناقب اهل بيت عليهم السلام است كه توسّط عالمان اهل سنّت نوشته شده و اين‏گونه به ذهنم خطور مى‏كند كه در شهر بغداد - كه محلّ اجتماع اهل عناد و تجمّع بزرگان مشهور آنهاست - در اين موضوع كتابهاى بسيار موجود باشد. اگر شما تلاش كنيد و كمر همّت ببنديد و جناب شيخ عبدالحسين طهرانى را به تهيّه اين كتابها تحريك كنيد، حتماً تعدادى از اين كتابهاى با ارزش را به دست خواهيد آورد. من در اين نامه، فهرستى از نوشته‏هاى اهل سنّت در فضائل حضرت على عليه السلام را مى‏نويسم تا عاملى براى تحقّق اين درخواست و بردارنده موانع باشد. ۲

1.ميرحامد حسين، محمّدرضا حكيمى، ص ۹۷

2.الدرر السنيّه، ص ۲۶

صفحه از 186