بررسى تحريف ‏ناپذيرى قرآن در آثار شيخ بهاءالدين عاملى‏ - صفحه 96

تحريف نيز هرگونه اختلاف در اداى كلمات قرآن را كه بخواهد به جوهره كلمات سرايت كند و به گونه‏اى شود كه موجب تغيير معنا و عدم دست‏يابى به مراد واقعى خدا شود، منتفى مى‏سازد.

نتيجه‏

موضوع بحث، تحريف‏ناپذيرى در الفاظ قرآن در آثار شيخ بهايى است. اين معنا شامل تبديل، افزايش يا كاهش در آن‏ها خواهد بود.
سلامت قرآن از تحريف به اين معنا در آثار شيخ بهايى با سه دليل آيات، احاديث و تواتر اجزاى قرآن قابل اثبات است. دليل قرآن مستند به آيه 9 سوره حجر و آيات 41 و 42 سوره فصلّت و دليل روايى مستند به احاديث عرض و روايات ناظر به احكام فقهى و غير فقهى است كه در صورت بروز تحريف در قرآن يا احتمال آن، اين احكام و آثار آنها را دشوارى (بلكه غير ممكن) مى‏گرداند.
دليل تواتر كه از قول به تواتر قرائات هفت‏گانه پديد مى‏آيد، تلفيقى از ادلّه روايى و شواهد تاريخى است و در پى آن، موجب تواتر در تمام اجزاى قرآن مى‏شود. اين دليل مبتنى بر انگيزه‏هاى راسخ و توانمند مسلمين در نقل، حفظ، نگارش و ... قرآن در تمام اجزاى آن است. اين دليل در بين متقدّمان و متأخّران اماميّه مدّ نظر بوده است. شيخ بهايى بر همين اساس، اختلاف ساير مصاحف را با مصحف موجود بى‏اعتبار مى‏داند.

صفحه از 97