مفهوم عمل صالح در نظام اخلاقى قرآن‏ - صفحه 85

اغلب مى‏توانيم آياتى را بيابيم كه كلمه صالح در آن به يك مرد از گروهى خاص اطلاق شده است. آيه ذيل به ما كمك مى‏كند تا دريابيم معناى محتوايى و ارزش‏گذارى‏كننده مفهوم صالح چيست و به ما معناى (كلامى) مرد صالح را نيز مى‏دهد.
(گروهى) از اهل كتاب، جمعى بر پا و استوارند كه آيات خدا را در لحظات شب تلاوت مى‏كنند، در حالى كه در سجده‏اند. آنان به خدا و روز جزا ايمان مى‏آورند، به معروف امر مى‏كنند و از منكر باز مى‏دارند، و در خيرات شتاب مى‏ورزند. و آنان از صالحان هستند.۱
در اينجا چهار ويژگى اساسى افراد شايسته كه قابليت اطلاق عنوان صالحان را دارند، آمده است:
الف) خواندن آيات قرآن‏
ب) ايمان به خدا و روز حساب‏
ج) امر به معروف و نهى از منكر
د) سعى در سرعت گرفتن از يكديگر در كارهاى نيك‏
در كنار اعتقاد به خدا و روز معاد، از عبارتهايى مانند «معروف»، «منكر» و «خيرات» كه در ذات خود واژگانى طبيعى هستند، استفاده شده است. در اينجا البته ميسّر نيست كه در اين‏باره به شرح و تفسير پردازيم، زيرا اين واژگان بدان جهت بكار رفته كه براى انسانها، دسته‏بندى‏هايى از خوبى در بافت‏هاى گوناگون اجتماعى و تاريخى ارائه دهد و مابقى را به وجدان ما واگذارده است. (و تصميم‏گيرى در مورد بافت (مصداق) حقيقى و روزمره آن را به وجدان انسان وانهاده است.)
كافى است بگوييم كه در سرتاسر قرآن، تقريباً در همه متن‏ها (بافت‏ها)مى‏توانيم آياتى را بيابيم كه كلى هستند و مصاديق گسترده دارند و در آنها انسانها به دو گروه مختلف (براساس اعمالشان) تقسيم شده‏اند. براى نمونه مثال ذيل:

1.آل‏عمران (۳) / ۱۱۳ و ۱۱۴

صفحه از 87