رسيدن به آن عاجز و ناتواناند. اين رؤيت در عالم ذرّ (= عهد و ميثاق) براى همگان رخ داده و همه انسانها به خواست الاهى، آن را دريافت كردهاند و خداوند متعال با توجّه به همين رؤيت آنها را مخاطب قرار داده و فرموده است: «ألست بربّكم». بر اساس روايتى كه پيش از اين در تفسير آيه مذكور مطرح شد، اين معرفت در عالم ذرّ به رؤيت عيانى براى انسانها حاصل شده است. امّا به نظر مىرسد رؤيت در اين دنيا به مؤمنان اختصاص دارد و ديگر بندگان الاهى يا به طور كلّى از آن بىبهرهاند و يا در موقعى خاص و براى اتمام حجّت، برايشان رخ مىدهد.
از اين رؤيت قلبى در روايات با تعابير مختلفى ياد شده است. از جمله: «لقاء اللَّه»، «زيارت خدا»، «وجدان خدا»، «وصال خدا»، «قرب خدا»، «تجلّى خدا»، «شهود خدا»،۱ «ظهور خدا» و «نظر به خدا». در اينجا براى روشن شدن مطلب، روايتى ديگر در اين خصوص نقل مىشود: امام رضا عليه السلام به حسينبن بشار فرمود:
يَا حُسَيْنُ، إِنْ أَرَدْتَ أَنْ يَنْظُرَ اللَّهُ إِلَيْكَ مِنْ غَيْرِ حِجَابٍ وَ تَنْظُرَ إِلَى اللَّهِ مِنْ غَيْرِ حِجَابٍ فَوَالِ آلَ مُحَمَّدٍ وَ وَالِ وَلِيَّ الْأَمْرِ مِنْهُمْ.
قَالَ: قُلْتُ أَنْظُرُ إِلَى اللَّهِ عَزَّ وَ جَلَّ؟!
قَالَ: إِي وَ اللَّه... .۲
اى حسين، هر گاه خواستى خدا بدون حجاب به تو نگاه كند وتو بدون حجاب او را نگاه كنى، آل محمّد را ولىّ خويش قرار ده و ولى امر از آنها را ولىّ خويش بدان.
گفتم: به خداى عزّوجلّ نگاه كنم؟!
فرمود: آرى به خدا سوگند ... .
1.اشهد أنّك لا إله الاّ انت.
2.۱۳: ج ۴۸، ص ۲۶۳