مثل آرزو و مرگ - صفحه 400

(انظر) الحاجة : باب 972.

3579

مَثَلُ الأمَلِ وَ الأجَلِ

۰.18629.رسولُ اللّه ِ صلى الله عليه و آله : هذا ابنُ آدمَ و هذا أجَلُهُ . ـ و وَضَعَ يَدَهُ عِندَ قَفاهُ ثُمّ بَسطَها و قالَ : ـ و ثَمَّ أملُهُ ۱ ، و ثَمَّ أملُهُ . ۲

3579

مثل آرزو و مرگ

۰.18629.پيامبر خدا صلى الله عليه و آله : اين آدميزاد است و اين اجل وى و حضرت دستش را پس گردن خود گذاشت سپس آن را كشيد ۳ و فرمود: و آن جا آرزوى اوست و آن جا آرزوى اوست.

1.يُجاورُ ابنَ آدمَ أجلُه، و هما متلاصقان متقاربان متصاحبان، و يَليهما الأمل الّذي يُحبّبُ إليه الكدَّ في الدّنيا و الجدّ و يجمع المال ليفعل كَيْتَ و كَيْتَ ، و هكذا من صنوف الأفكار. إنّ اللّه تعالى أباح الجدّ في الدنيا و العمل و السعي لطلب الرزق و الربح ، و لكن التحذير من طول الأمل الذي فيه الغفلة عن اللّه و ضياع حقوق اللّه و التقصير في واجب اللّه فلا صلاة و لا صوم و لا صدقة و لا خير يفعل أبدا ما ، و تعلّل النفس بكثرة الخير و وفرته، و لا يوجد في حلال هذا عمل صالح للّه . هذا المنهيّ عنه فقط ، و هذا الأمل الكاذب و السراب الخادع . (كما في هامش المصدر).

2.الترغيب و الترهيب : ۴/۲۴۵/۲۳.

3.اجل با انسان همسايه است و اين دو به هم چسبيده، نزديك هم و هم نشينند به دنبال آن ها آرزو است كه تلاش و جديت و جمع مال براى آن خواستنى مى شود تا انسان چنين و چنان كند و اين از جمله گونه هاى انديشه است. خداوند تلاش و كوشش و كار را براى كسب روزى و درآمد ، حلال كرده ولى از آرزوى دراز برحذر داشته است ؛ چرا كه در آن، غفلت از خدا و پايمال كردن حقوق خدا و كوتاهى در تكاليف او وجود دارد. نه نمازى، نه روزه اى، نه زكاتى، نه كار خيرى، هيچ كدام. و همچنين با آرزو، نفس از انجام كار خير زياد، تعلل مى ورزد و در چنين آرزويى، عمل صالحى براى خدا انجام نمى گيرد. چنين آرزويى ممنوع است و اين آرزو، دروغ و همانند سراب فريبنده است.

صفحه از 402