71
ميزان الحكمه ج 05

۷۹۵۳.المسيحُ عليه السلامـ لَمّا قالَ الحَواريُّونَ لَهُ : ما لكَ تَمشِي على الماءِ و نحنُ لا نَقدِرُ على ذلكَ ؟! ـ: و ما مَنزِلَةُ الدِّينارِ و الدِّرهَمِ عِندَكُم ؟ قالوا : حَسَنٌ ، قالَ : لكِنَّهُما عِندِي و المَدَرَ سَواءٌ . ۱

(انظر) القلب : باب 3335 .
اليقين : باب 4197 .

1624

ثَمَراتُ الزُّهدِ

۷۹۵۴.رسولُ اللّهِ صلى الله عليه و آله :أفلَحَ الزاهِدُ في الدنيا ، حَظِيَ بِعِزِّ العاجِلَةِ و بِثَوابِ الآخِرَةِ . ۲

۷۹۵۵.عنه صلى الله عليه و آله :مَن زَهِدَ في الدنيا هانَتْ علَيهِ المُصِيباتُ . ۳

۷۹۵۶.الإمامُ عليٌّ عليه السلام :الزُّهدُ يُخلِقُ الأبدانَ ، و يُحَدِّدُ الآمالَ ، و يُقَرِّبُ المَنِيَّةَ ، و يُباعِدُ الاُمنِيَّةَ ، مَن ظَفِرَ به نَصِبَ ، و مَن فاتَهُ تَعِبَ . ۴

۷۹۵۳.مسيح عليه السلام در پاسخ به حواريان كه عرض كردند :چرا تو بر آب راه مى روى و ما نمى توانيم؟ فرمود : به نظر شما درهم و دينار چگونه است؟ عرض كردند : ارزشمند هستند . مسيح عليه السلام فرمود : اما در نظر من ارزش آنها با كلوخ يكسان است.

1624

ثمرات زهد

۷۹۵۴.پيامبر خدا صلى الله عليه و آله :بى رغبت به دنيا رستگار شد ، چنين كسى هم از ارجمندى دنيا بهره مند شود و هم از پاداش آخرت .

۷۹۵۵.پيامبر خدا صلى الله عليه و آله :هر كه دل از دنيا بركنَد، مصيبتها و گرفتاريها بر او آسان شود .

۷۹۵۶.امام على عليه السلام :زهد، پيكرها را مى فرسايد ، آرزوها را محدود مى كند ، مرگ را نزديك مى نماياند و آرزو را دور مى سازد . هر كه به زهد دست يابد، رنجور شود و هر كه آن را از دست دهد ، به رنج و سختى افتد .

1.تنبيه الخواطر : ۱/۱۵۶ .

2.. شرح نهج البلاغة : ۶/۲۳۱ .

3.بحار الأنوار : ۷۷/۹۴/۱ .

4.. بحار الأنوار:۷۰/۳۱۷/۲۳.


ميزان الحكمه ج 05
70

۷۹۵۲.تنبيه الخواطر عن حَنظلةَ الكاتبِ الاُسَيديّـ و كانَ مِن كُتّابِ النبيِّ صلى الله عليه و آله ـ: كُنّا عندَ النبيِّ صلى الله عليه و آله فَذَكَّرَنا الجنّةَ و النارَ حتّى كَأنّا رَأيُ عَينٍ ، فقُمتُ إلى أهلِي و وُلْدِي فَضَحِكتُ و لَعِبتُ فَذَكَرتُ الذي كُنّا فيه ، فَخَرَجتُ فَلَقِيتُ أبا بكرٍ فقلتُ : نافَقتُ يا أبا بكرٍ ! قال : و ما ذاك ؟ قلتُ : نكونُ عندَ النبِيّ صلى الله عليه و آله يُذَكِّرُنا الجَنَّةَ و النارَ كَأنّا رَأيُ عَينٍ فإذا خَرَجنا مِن عِندِهِ عافَسْنا الأرواحَ و الأزواجَ و الأولادَ و الضَّيعاتِ فَنَسِينا .
فقال أبو بكرٍ : إنّا لَنَفعَلُ ذلكَ .
فَأتَيتُ النبيَّ صلى الله عليه و آله ، فَذَكَرتُ لَهُ ذلكَ فقالَ : يا حنظلةُ ، لَو كُنتُم عند أهلِيكُم كما تَكُونُونَ عِندي لَصافَحَتكُمُ المَلائكةُ على فُرُشِكُم و في الطَّريقِ ، يا حَنظلةُ ساعَةً و ساعَةً . ۱

۷۹۵۲.تنبيه الخواطرـ به نقل از حنظله اُسَيدى از كاتبان پيامبر صلى الله عليه و آله ـ: در خدمت پيامبر صلى الله عليه و آله بوديم و آن حضرت از بهشت و دوزخ برايمان گفت ، چندان كه گويى آنها را با چشم مى ديديم . [در پايان مجلس] من برخاستم و پيش زن و بچه ام رفتم و شروع كردم به گفتن و خنديدن و شوخى كردن . ناگاه به ياد سخنان پيامبر و حالتى كه به ما دست داده بود ، افتادم . از خانه بيرون آمدم و ابو بكر را ديدم و به او گفتم : اى ابو بكر! گرفتار نفاق شده ام . ابو بكر پرسيد : كدام نفاق؟ گفتم : وقتى در خدمت پيامبر صلى الله عليه و آله هستيم و از بهشت و دوزخ برايمان مى گويد ، حالتى به ما دست مى دهد كه گويى بهشت و جهنّم را مى بينيم ، اما چون از خدمت آن حضرت مى رويم ، به زنها و بچه ها و مال و مَنال خود سرگرم مى شويم و [همه آن سخنان را ]فراموش مى كنيم .
ابو بكر گفت: ما نيز همين حالت را داريم.
من خدمت پيامبر صلى الله عليه و آله رسيدم و موضوع را براى آن حضرت گفتم ؛ فرمود : اى حنظله! اگر نزد خانواده خود نيز همان حالتى را مى داشتيد كه نزد من داريد ، هر آينه فرشتگان در بستر شما و در كوچه و گذرگاه با شما دست مى دادند . اى حنظله! آدمى هر ساعتى حالتى دارد .

1.كنز العمّال : ۱۶۹۶ ، و انظر : ۱۶۹۷ ، ۱۶۹۹ ، ۱۲۲۱ .

  • نام منبع :
    ميزان الحكمه ج 05
    سایر پدیدآورندگان :
    شیخی، حمیدرضا
    تعداد جلد :
    14
    ناشر :
    سازمان چاپ و نشر دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1386
    نوبت چاپ :
    هفتم
تعداد بازدید : 1255792
صفحه از 632
پرینت  ارسال به