51
امامزادگان و زيارتگاه های شهر ری

بقعه امامزاده حمزه عليه السلام

دانسته شد كه حضرت عبدالعظيم عليه السلام در ايام اقامت خود در رى به زيارت قبر جناب حمزه عليه السلام ـ كه از آن به قبر مردى از فرزندان امام موسى كاظم عليه السلام ياد مى كرد ـ مى رفته است و آن را به شيعيان و دوستان خود شناسانده است ؛ امّا روشن نيست كه بارگاه آن جناب به دست چه كسى ساخته شده است و از كدام زمان اين حرم و حريم بنا شده است .
هر چه هست اين بقعه مسلما سابقه اى آن دارد شايد بتوان گفت آنان كه بقعه عبدالعظيم حسنى عليه السلام را بر پا كرده اند ، از حرم حضرت حمزه عليه السلام نيز غافل نمانده ، بنايى براى آن احداث نموده اند .
اين بقعه كه مشتمل بر حرمى به اندازه تقريبى و هيئت حرم حضرت عبدالعظيم عليه السلام است و همانند آن مزين به آينه كارى و داراى ضريح نقره است ، در زمان صفويه ـ كه خود را از اولاد اين حضرت معرفى كرده اند ـ موقعيت والايى داشته است و گنبد آن در آن زمان ساخته شده است و به دستور ناصرالدين شاه قاجار و به وسيله فرّخ خان در سال 1272 ق ، بازسازى شده است . ايوان بزرگ شرقى حرم با ستونها و ازاره بندى هاى چوبى لب بام ـ كه در بازسازى هاى اخير از بين رفته است ـ به همراه مسجد بالاسر ـ كه مسجد باريك و بى روزنى بود ، ولى اكنون با گشودن آن به حرم و تزيينات داخلى و تعبيه نور بيشتر ، به محل مناسبى براى عبادت و خواندن ادعيه و زيارتنامه تبديل و به رواق امامزاده حمزه موسوم گرديده است ـ به نظر مى رسيد از ابنيه دوران شاه طهماسب صفوى باشد . ۱
آينه كارى حرم مطهر و ايوان آن به دست محمّدخان سفير الممالك ، فرزند

1.آثار تاريخى طهران ، ص ۱۶۱ و ۱۹۳ .


امامزادگان و زيارتگاه های شهر ری
50

و فقره السلام عليك يا ابا القاسم و فقره بعد از آن (ابن السبط المنتجب المجتبى) را نبايد خواند . ۱
مؤلف كتاب جنّة النعيم براى زيارت امامزاده حمزه زيارتى را بيان مى كند كه بدين شرح است :
صلَواتُ اللّه وسَلامُهُ وَتحياتُهُ وَبَركاتُهُ عَلَيكَ يا سيِّدي ومولايَ وعَلى اَجدادك الهادين وآبائِكَ المَهدِيينَ بعددِ ما فى عِلمِهِ ، مِن بدوِ خَلقِهِ وعُودِهِ اِلَيهِ .
السَّلامَ عَلَيكَ يا سيَّد السادات ، السَّلام عَلَيكَ يا خيرَ مَن فازَ بالسّعادات ، ثم الصّلاةُ والسَّلامُ عَلَيكَ مِمَّن زار مشهدك واستجار بمرقدك ، ومن قدم دارك ولزم جَوارَكَ ، فطوبى للزّائر والمزور ، ومن توسّل بهما لرفع كل محذور ، وَاشهد أنَّ زائرك .
قام عندك حتى لحق بك ، و اَشْهدَ اَنّك عند جدك و بابك واشهد اَنَّ اللّه عَظُمَ بِكَ شعائِر دينِهِ بَعْدَ مُضّي قرون و سنينه .
السَّلامُ عَلَيْكَ ايُّها الولى الكَريم و عَلى زائِرك و مجاورك السيد عبدالعظيم ، السّلام عَلَيْكَ ايُّها العبدُ الصالح الناصح العالم ، السلام عليك يا ابالقاسم ، يا حمزَة بنَ موسى الكاظم ، فاستشفع لى عند ابيك خَلاصا من البلايا و الشرور ، مناصا حتى يستشفع عند ربّه و يستغفر لعبده المُقرِبا لرِّقِ عَنْ ذنْبِهِ ، و اَشْهد اَنَّ مَشهَدكَ خَيْر المَشاهِد ، و اِنّى مستجيرٌ ببابَكَ و قائد فلا تردنى يا مولاى خائبا ، فاجعل يا سيدى توسلى صائبا و تَوَسَّل بابيك المقتول المسموم لقضاءِ حاجتى و مهمّى المكتوم ، وَ اقسِمُ باللّه عليك و بحق آبائك و اجدادك اَنْ تَسمَع دعوتى و تستشفع بقضاءِ حاجتى .
اللّهم صَلِّ عَلى مُحمّدَ و آلِه ، الذّين هم شُفَعائى و سادتى و ائمّتى و قادَتْى و اَرجوا بِهِم النَّجاةَ و التَبَرُء مِنْ اعدائِهِم فِى كُلِّ الحالات والسَّلام عَلَيكُم وَ رَحمةُ اللّه و بركاته .

1.مفاتيح الجنان ، ص ۱۰۴۲ .

  • نام منبع :
    امامزادگان و زيارتگاه های شهر ری
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    سازمان چاپ و نشر دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1382
    نوبت چاپ :
    اوّل
تعداد بازدید : 174626
صفحه از 336
پرینت  ارسال به