253
ميزان الحكمه ج 07

۱۲۵۸۶.عنه عليه السلام :كُلُّ عالِمٍ فمِن بَعدِ جَهلٍ تَعَلَّمَ ، و اللّهُ لَم يَجهَلْ و لَم يَتَعَلَّمْ . ۱

۱۲۵۸۷.عنه عليه السلام :العالِمُ بِلا اكتِسابٍ و لا ازدِيادٍ ، و لا عِلمٍ مُستَفادٍ ......... لَيسَ إدراكُهُ بِالإبصارِ ، و لا عِلمُهُ بالإخبارِ . ۲

2602

عالِمٌ إذ لا مَعلومَ

۱۲۵۸۸.الإمامُ عليٌّ عليه السلام :عالمٌ إذ لا مَعلومَ ، و رَبٌّ إذ لا مَربوبَ ، و قادِرٌ إذ لا مَقدورَ . ۳

۱۲۵۸۹.عنه عليه السلام :أحالَ الأشياءَ لِأوقاتِها ......... عالِما بِها قَبلَ ابتِدائها . ۴

۱۲۵۹۰.الإمامُ الصّادقُ عليه السلامـ لَمّا سُئلَ عَن عِلمِهِ بِالمَكانِ : أ كانَ قَبلَ تَكوينِهِ أم حِينَهُ و بَعدَهُ ؟ ـ: تَعالَى اللّهُ ! بَل لَم يَزَلْ عالِما بِالمَكانِ قَبلَ تَكوينِهِ كَعِلمِهِ بِهِ بَعدَ ما كَوَّنَهُ ، و كَذلِكَ عِلمُهُ بِجَميعِ الأشياءِ كعِلمِهِ بِالمَكانِ . ۵

۱۲۵۹۱.عنه عليه السلام :و العِلمُ ذاتُه و لا مَعلومَ ......... فلَمَّا أحدَثَ الأشياءَ و كانَ المَعلومُ وَقَعَ العِلمُ مِنهُ عَلَى المَعلومِ . ۶

۱۲۵۸۶.امام على عليه السلام :هر دانايى دانش را پس از نادانى آموخته است، امّا خداوند نه نادان بود و نه دانش خود را از كسى آموخت.

۱۲۵۸۷.امام على عليه السلام :داناست، بى آنكه دانش خود را كسب كرده يا بر آن افزوده و يا از كسى فرا گرفته باشد ......... نه درك او [از اشياء] به ديدن است و نه علم و آگاهيش به خبر يافتن.

2602

او عالم بود آن گاه كه معلومى نبود

۱۲۵۸۸.امام على عليه السلام :او دانا بود آن گاه كه هنوز معلومى وجود نداشت و پروردگار (مالك) بود آن گاه كه پرورده (مملوكى) نبود و توانا بود زمانى كه هنوز مقدورى در كار نبود.

۱۲۵۸۹.امام على عليه السلام :[پديد آمدن] اشياء را به زمان خودشان موكول كرد ......... و پيش از آن كه پديدشان آورد به آنها عالم بود.

۱۲۵۹۰.امام صادق عليه السلامـ در پاسخ به اين پرسش كه: آيا علم خدا به مكان ، پيش از ايجاد آن بوده يا همزمان با ايجادش يا بعد از آن؟ ـفرمود : بلند مرتبه است خدا! او پيوسته عالم بوده است و علم او به مكان پيش از ايجاد آن همانند علم اوست به آن بعد از ايجادش. علم او به همه اشياء نيز همچون علم او به مكان است.

۱۲۵۹۱.امام صادق عليه السلام :علم ، ذاتى خداست و پيش از آن كه معلومى (متعلق علمى) در كار باشد، عالم بوده است. و چون اشياء را پديد آورد و معلوم موجود شد علم او به معلوم تعلق گرفت.

1.الكافي : ۱/۱۳۵/۱ .

2.نهج البلاغة : الخطبة ۲۱۳.

3.نهج البلاغة : الخطبة ۱۵۲.

4.نهج البلاغة : الخطبة ۱ .

5.التوحيد : ۱۳۷/۹ .

6.الكافي : ۱/۱۰۷/۱ .


ميزان الحكمه ج 07
252

۱۲۵۸۱.عنه عليه السلام :عالِمُ السِّرِّ مِن ضَمائرِ المُضمِرينَ ، و نَجوَى المُتَخافِتينَ ، و خَواطِرِ رَجمِ الظُّنونِ ، و عُقَدِ عَزيماتِ اليَقينِ . ۱

۱۲۵۸۲.عنه عليه السلام :خَرَقَ عِلمُهُ باطِنَ غَيبِ السُّتُراتِ ، و أحاطَ بِغُموضِ عَقائدِ السَّريراتِ . ۲

۱۲۵۸۳.الإمامُ الصّادقُ عليه السلامـ لَمّا سُئلَ عَن قَولِهِ تَعالى:«فإنَّهُ يَعلَمُ السِّرَّ و أخفى»ـ: السِّرُّ : ما كَتَمتَهُ في نَفسِكَ ، و أخفى : ما خَطَرَ بِبالِكَ ثُمّ اُنسِيتَهُ . ۳

۱۲۵۸۴.عنه عليه السلامـ لَمّا سُئلَ عَن قَولِهِ تَعالى:«يَعلَمُ خائنَةَ الأعيُنِ»۴ـ: أ لَم تَرَ إلَى الرَّجُلِ يَنظُرُ إلَى الشَّيءِ و كأنَّهُ لا يَنظُرُ إلَيهِ ، فذلِكَ خائنَةُ الأعيُنِ . ۵

(انظر) النظر : باب 3828 .

2601

كُلُّ عالِمٍ غَيرُهُ مُتَعلِّمٌ

۱۲۵۸۵.الإمامُ عليٌّ عليه السلام :و كُلُّ عالِمٍ غَيرُهُ مُتَعَلِّمٌ . ۶

۱۲۵۸۱.امام على عليه السلام :رازى را كه افراد در درون خويش نهفته مى دارند و نجواى كسانى را كه به راز سخن مى گويند و گمانهايى را كه در دلها مى گذرد و عقيده هاى راسخ يقينى را مى داند.

۱۲۵۸۲.امام على عليه السلام :دانش او به آن سوى نا پيداى پرده ها نفوذ مى كند و بر افكار و باورهاى پيچيده درونها احاطه دارد.

۱۲۵۸۳.امام صادق عليه السلامـ در پاسخ به سؤال از آيه «او راز نهان و نهانتر را مى داند» ـفرمود : راز نهان، آن چيزى است كه تو در درونت پنهان مى كنى و نهانتر، آن چيزى است كه از ذهن و خاطرت گذشته و سپس فراموشش كرده اى.

۱۲۵۸۴.امام صادق عليه السلامـ در پاسخ به پرسش از آيه «نگاههاى دزدانه را مى داند» ـفرمود : آيا نمى بينى كه انسان گاه به چيزى نگاه مى كند و گويى به آن نمى نگرد؟ اين همان نگاههاى دزدانه است.

2601

هر دانايى، جز او، دانش آموزنده است

۱۲۵۸۵.امام على عليه السلام :و هر دانايى ـ جز خدا ـ دانش آموزنده است.

1.نهج البلاغة : الخطبة ۹۱، انظر تمام الخطبة.

2.نهج البلاغة: الخطبة۱۰۸.

3.بحار الأنوار : ۴/۷۹/۲.

4.غافر : ۱۹ .

5.بحار الأنوار : ۴/۸۰/۴ .

6.نهج البلاغة : الخطبة ۶۵ .

  • نام منبع :
    ميزان الحكمه ج 07
    سایر پدیدآورندگان :
    شیخی، حمید رضا
    تعداد جلد :
    14
    ناشر :
    سازمان چاپ و نشر دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1386
    نوبت چاپ :
    هفتم
تعداد بازدید : 570310
صفحه از 575
پرینت  ارسال به