55
شعله هاي سرد (بررسی حسادت در قرآن و حدیث)

و قدرت تفكّر و توانايى حسود، از اخم و ترش رويى تا هتك حرمت، دروغ، غيبت و حتّى تخريب و قتل دانست . شخص حسود به طور معمول با ظاهرش، خود را لو مى دهد: لب هاى به هم فشرده، نگاهى عصبانى و بدخواهانه و لبخندى تمسخرآميز، از نشانه هاى ظاهرى حسادت اند . امروزه ثابت شده كه وقتى انسان دچار حسادت مى شود، قلبش سريع تر مى زند و فشار خونش بالا مى رود.
اينك، نشانه هاى رفتارى حسادت را بررسى مى كنيم:

1. بدگويى پشت سر (غيبت)

در احاديث، معصومان عليهم السلام يكى از نشانه هاى حسود را بدگويى در پشت سر (غيبت) عنوان كرده اند. ۱ در تعريف غيبت، شهيد ثانى ، در كشف الريبة مى فرمايد:
براى غيبت، دو تعريف وجود دارد : اوّل ـ كه مشهور بين فقهاست ـ : هو ذكرُ الإنسان حال غيبته بما يكره نسبته إليه، ممّا يُعَدُّ نقصاناً فى العرف بقصد الانتقاص و الذمّ؛ و دوم: التنبيه على ما يكره نسبته إليه... . ۲ توضيح، اين كه: غيبت، عبارت است از اين كه انسانى را كه حضور ندارد، با نسبت دادن چيزى به او كه خوش آيندش نيست، ياد كنى، در حالى كه در عرف مردم ، از آن چيز، نقصان فهميده مى شود، و اين كار نيز به قصد نقصان وارد كردن به او و مذمّت او باشد.
در تعريف دوم نيز غيبت، عبارت است از آگاهى دادن به چيزى كه چنين باشد.
امام خمينى رحمه الله در كتاب چهل حديث مى فرمايد.
بدان كه حرمت غيبت، فى الجمله اجماعى [ است ]، بلكه از ضروريات فقه است و از كبائر و موقبات است. ۳

1.رجال الطوسي ، ص ۴۲۳ ، الرقم ۲۷ .

2.تحف العقول ، ص ۲۳ ؛ الجعفريّات ، ص ۲۳۲ ؛ الخصال ، ج ۱ ، ص ۱۲۱ ، ح ۱۱۳ .

3.كشف الريبة ، ص ۲ (فى تعريف الغيبة و الترهيب منها) .


شعله هاي سرد (بررسی حسادت در قرآن و حدیث)
54

توضيح، اين كه: حسود به علّت بى ظرفيتى، به مجرّد آن كه امتيازى را در خود مشاهده نمايد، گمان مى كند كه داراى مقام و مرتبه اى است. پس دچار خودبزرگ بينى افراطى مى گردد و اين، خود موجب مى شود كه چنين احساس كند كه همه امتيازات زندگى، حقّ مسلّم اوست و ديگران كوچك تر از اويند و لياقت امتيازات بالاتر يا حتّى مثل او را ندارند. در حقيقت، ضعف شناختى حسود به حدّى مى رسد كه نمى تواند بديهى ترين قضيّه را ـ كه عبارت است از وجود استعدادها و نيروها در ديگر انسان ها ـ بفهمد و آن را بپذيرد .
حسود همچنين در شناخت قوانين بيرون از ذات خود و ارزيابى آنها دچار اشتباه مى شود و گمان مى كند كه آن دسته از قوانينى كه موجب بروز نبوغ و يا ديگر امتيازات در اشخاص ديگر گشته اند، همگى قوانينى نادرست اند و اين كه امتيازات، در اختيار او گذاشته نشده، حتماً به جهت خصومت و كينه اى بوده است كه در پشت قوانين نسبت به وى وجود داشته است. البتّه ريشه اين خطاى شناختى نيز، همان ضعف شناختى نوع اوّل است.
يادآور مى شويم كه در بخش درمان شناختى حسد، كمى بيشتر در اين باره بحث مى كنيم و نيز راهكارهاى رهايى يافتن از شناخته ها و باورهاى نادرست و يا اصلاح آنها را در حدّ توان، ارائه مى نماييم.

سه . جنبه رفتارى حسادت

جلوه هاى رفتارى حسادت كه همان اثر عينى پديده حسد است، بسته به شدّت و ضعف حسادت و مقدار توانايى و طرز تفكّر حسود كه ناشى از تفاوت هاى فردى و ويژگى هاى شخصيتى است، متفاوت است. هر اندازه كه حسد، شديدتر و قدرت تفكّر حسود، قوى تر و مقدار توانايى حسود بر اقدامات خارجى، بيشتر باشد، بدون ترديد اقدامات عملى او در خارج، بنيان كن تر خواهند بود.
به طور كلّى مى توان دامنه رفتارى حسادت را با توجّه به شدّت و ضعف حسادت

  • نام منبع :
    شعله هاي سرد (بررسی حسادت در قرآن و حدیث)
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    سازمان چاپ و نشر دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1385
    نوبت چاپ :
    اوّل
تعداد بازدید : 45736
صفحه از 168
پرینت  ارسال به