379
روح و ريحان ج3

در استحباب زيارت عموم مؤمنين حيّاً و ميّتاً و فضيلت زيارت امامزادگان

مخفى نماند اوّلاً زيارت عموم مؤمنين كافه محبّين اميرالمؤمنين عليه السلام حيّاً و ميّتاً ۱ مستحب است ، و خداوند مى فرمايد به زائر مسلمان كه : برادر مسلمان خود را زيارت نكرده اى بلكه مرا زيارت كرده اى و ثواب زيارت تو بهشت است و بس .
و در حديث است كه امام عليه السلام فرمود : « اگر ممكن نشود شما را به اينكه به زيارت ماها آئيد صالحين از دوستان و شيعيان ما را زيارت كنيد چنان است كه ما را زيارت كرده ايد » ۲ .
و معلوم است زيارت كردن ذريّه حضرت ختمى مآب صلى الله عليه و آله وسلم سيّما اصحاب و اصفيا و اتقياء و علماء ايشان اكثر ثواباً و اوفر اجراً مى باشد چنانكه در كتاب « امامه و تبصره » ۳ كه از والد صدوق عليه الرّحمة است همين حديث منقول است ، و گويا در كتاب « قرب الاسناد » ۴ هم اين حديث مذكور باشد كه محمّد بن محمد بن اشعث از موسى بن اسماعيل بن جعفر بن موسى بن جعفر عليه السلام نقل كرده است كه حضرت رسول صلى الله عليه و آله وسلمفرمودند : « عيادةُ بنى هاشم فريضة و زيارتهم سنة » ، يعنى : « عيادت كردن بنى هاشم واجب است و زيارتشان در ممات سنّت است » .

1.در چاپ سنگى : ميّاً .

2.المزار ، شيخ مفيد : ۲۱۶ ، وقريب به آن در كامل الزيارات : ۵۲۸ ح ۸۰۶ و۸۰۷ . ذكر حديث در صفحات آتيه نيز خواهد آمد .

3.مستدرك الوسائل ۲/۷۹ ح ۱۴۶۹ ، بحار ۹۳/۲۳۴ ح ۳۳ هر دو به نقل از كتاب الامامة والتبصرة ، شيخ طوسى در كتاب الامالى : ۳۳۵ ح ۶۷۸ به نقل از سيد الشهداء عليه السلام نقل فرموده كه عمر بن الخطاب گفت : عيادة بنى هاشم سنة وزيارتهم نافلة . نيز بنگريد به : بحار الانوار ۴۰/۱۲۱ ح ۱۱ .

4.در قرب الاسناد يافت نشد ، آتيه نيز خواهد آمد .


روح و ريحان ج3
378

يا على ! من عَمّر قبورَكُم وتعاهَدَها فكان كمن أعان سليمانَ بن داود على بناءِ بيتِ المقدس ، و من زار قبورَكم عدل ذلك له ثوابَ تسعين حجةً بعد حِجّةِ الاسلام ، وخرج من ذُنُوبه حتّى يرجع من زيارتكم كيوم ولدته [ أمّه ] » .
يعنى : « اى ابا الحسن ! خداوند ذوالمنن قرار داد قبر قبور اولادت را بقعه هائى از بقعه هاى بهشت و عرصه اى از عرصات آن ، و قرار داد دلهاى نجيبهاى از بندگانش را و برگزيدگان از ايشان را تا ناله كنند به سوى شما و متحمّل اذيّتها و ذلّتها شوند در راه شما ۱ ، و تعمير نمايند قبرهاى شما را ، و بسيار بيايند به زيارت قبور شما به جهت قرّب ايشان به سوى خدا و دوستى كه با پيغمبر خودشان دارند ، و چنان است حال اين طايفه .
يا على ! هر كه تعمير اين مراقد را نمايد چنان است كه اعانت سليمان بن داود را بر بناء بيت المقدس كرده است .
و كسى كه زيارت كند قبرهاى شما را هر آينه هفتاد حج غير از حجّة الاسلام كرده است ، و از گناهان بيرون آمده است تا اينكه از زيارت مراجعت نمايد مثل روزى كه از مادر متولد شده » .
بعد از آن فرمودند : « ابشر وبشّر اوليائك ومحبّيك من النعيم وقرّة العين بما لا عين رأت ولا أذن سمعت ولا خطر على۲قلب بشر » .
يعنى : « بشارت بده دوستانت را و خود خوش وقت باش به نعيم و روشنائى چشم به چيزى كه چشمى نديده و گوشى نشنيده و بر قلب بشرى خطور نكرده ، ولكن بعضى از مردمان ملامت مى نمايند زائرين از قبور شما را چنانكه زانيه را به زنا ملامت مى كنند . اين مردمان بدترين امّت منند ، شفاعت من به ايشان نمى رسد و وارد نمى شوند به حوض من » .

1.در چاپ سنگى : شوند در راه شوند .

2.در چاپ سنگى : ولا على خطر على .

  • نام منبع :
    روح و ريحان ج3
    سایر پدیدآورندگان :
    حسيني اشكوري، سيد صادق
    تعداد جلد :
    5
    ناشر :
    سازمان چاپ و نشر دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1382
    نوبت چاپ :
    اوّل
تعداد بازدید : 173980
صفحه از 427
پرینت  ارسال به