343
مباني شناخت

تدريج ، مبتلا به بيمارى قساوت مى شود . ۱
اين ميكرب ها سبب مى شوند كه انسان به تدريج به هوسرانى خو كند و پذيرش حق براى او ثقيل و ناگوار گردد ، تا آن جا كه قلب و جان و روح و انديشه انسان در برابر حق همانند سنگ ، بلكه سخت تر از سنگ ، نفوذناپذير شود .

خطر بيمارى قساوت

از ديدگاه متون اسلامى ، بيمارى قساوت ، خطرناك ترين بيمارى و زيانبارترين اثر هوسرانى و بزرگ ترين كيفر الهى در مورد ارتكاب گناهان است . امام باقر عليه السلام در اين باره مى فرمايد :
إنَّ للّهِِ عُقُوباتٌ فِى القُلُوبِ و الأبدانِ: ضَنكٌ فِى المَعِيشَةِ و وَهنٌ فِى العِبادَةِ ، و ما ضُرِبَ عَبدٌ بِعُقُوبَةٍ أعظَمَ مِن قَسوَةِ القَلبِ. 2 به تحقيق كه خداوند كيفرهايى به جهت ارتكاب گناهان در جسم و جان انسان دارد ، مانند سختى زندگى و سستى در عبادت ، ولى هيچ كيفرى بزرگ تر از قساوت قلب نيست.
با عنايت به اين كه ابتلا به اين بيمارى تدريجى است ، و بيمار مبتلا به قساوت ، حتى در اوج بيمارى هم نمى تواند تشخيص بدهد كه بيمار است ، و علاج اين بيمارى بسيار سخت و در مواردى امكان ناپذير است ، لذا انسان از آغاز زندگى بايد مواظب باشد كه به آن مبتلا نشود .
امير المؤمنين عليه السلام در توصيه هايى به فرزند ارجمندش امام مجتبى عليه السلام مى فرمايد :
إنَّما قَلْبُ الحَدَثِ كَالأرضِ الخَالِيَةِ ، مَا اُلقِيَ فِيها شَيءٌ إلّا قَبِلَتهُ ، فَبَادَرتُكَ بِالأدَبِ

1.ر . ك : ميزان الحكمة : باب ۳۳۴۷ (مايقسى القلب).

2.تحف العقول : ص ۲۹۶ .


مباني شناخت
342

ولى قرآن كريم ، بر خلاف نظر اين شاعر مى فرمايد رخنه در سنگ ممكن است ، لكن دلى كه مبتلا به بيمارى قساوت است ، از سنگ سخت تر و نفوذ ناپذيرتر است! در فرازى از سوره مباركه بقره پس از نقل يكى از معجزات حضرت موسى عليه السلام ، در وصف يهودِ معاصر آن حضرت كه همانند صهيونيست هاى امروز مبتلا به بيمارى قساوت بودند ، آمده است :
«ثُمَّ قَسَتْ قُلُوبُكُم مِّن بَعْدِ ذَ لِكَ فَهِىَ كَالْحِجَارَةِ أَوْ أَشَدُّ قَسْوَةً وَ إِنَّ مِنَ الْحِجَارَةِ لَمَا يَتَفَجَّرُ مِنْهُ الْأَنْهَـرُ وَ إِنَّ مِنْهَا لَمَا يَشَّقَّقُ فَيَخْرُجُ مِنْهُ الْمَآءُ وَ إِنَّ مِنْهَا لَمَا يَهْبِطُ مِنْ خَشْيَةِ اللَّهِ... .۱
سپس دل هاى شما سخت شد ، مانند سنگ ، بلكه سخت تر! زيرا بسا سنگ هايى هست كه مى شكافد و نهرهايى از آن جارى مى شود ، و بعضى از سنگ ها مى شكافد و آب از آن بيرون مى ريزد و بعضى از آنها از ترس خدا فرو مى ريزد...»
.
در اين جا اين سؤال پيش مى آيد كه بيمارى قساوت چگونه پديد مى آيد و به عبارت ديگر ميكربى كه اين بيمارى را توليد مى كند چيست؟

چگونگى پيدايش بيمارى قساوت

عواملى كه موجب پيدايش بيمارى قساوت مى شوند بسيارند . در قرآن و احاديث اسلامى ، اين عوامل به طور مشروح ، مطرح شده است . عهد شكنى ، عمر طولانى در غفلت ، آرزوى دراز ، ترك عبادت ، سخن بيهوده ، استماع لهو ، شكار ، رفت و آمد با سلاطين و اهل زر وزور ، ثروت بسيار ، نگاه كردن به چهره بخيل ، و به طور كلى هوسرانى و گناه از ديدگاه متون اسلامى ، ميكرب هايى هستند كه اگر انسان آلوده به اين ميكرب ها شد و خود را معالجه نكرد ، به

1.بقره : آيه ۷۴ .

  • نام منبع :
    مباني شناخت
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1388
    نوبت چاپ :
    دوم
تعداد بازدید : 484035
صفحه از 484
پرینت  ارسال به