سياست‌نامه امام علي (علیه السلام) صفحه 17

سخن مترجم

شخصيّت والاى امير مؤمنان عليه السلام و انديشه هاى بلند و سيره خدايى او را ، مسلمانان و بسيارى از انديشمندان ديگر اديان ، به اجمال مى شناسند . آنچه بر جاى مانده است و شايسته است پژوهشگران بدان رو كنند ، ژرفكاوى در درياى بى كرانه شخصيّت و سيره او و عمق پيمايى در وادى هاى گسترده انديشه و دانش اوست ، تا برپايه دستْ مايه ها و رهاوردها ، از يك سو بتوان انديشه هاى وى را مدوّن و منسجم كرد ، و از ديگر سو به راهبردهاى عملى در عرصه زندگى فردى و اجتماعى دست يافت .
سياست نامه امام على عليه السلام ، گامى كوچك است كه با گردآورى و تنظيم متون حديثى و تاريخى و تحليل اجمالى آنها ، زمينه تدوين انديشه سياسى و سياست عملى امام على عليه السلام را فراهم مى كند . مرورى كوتاه بر متون ياد شده ، نشان مى دهد كه : عدالت ، صداقت ، احقاق حقوق ، حُرمت نهادن به انسان ، تأمين معاش و فراهم آوردن رفاه عمومى ، امنيّت ، ترويج و گسترش معنويت و ... اصول اساسى در مكتب علوى اند، كه ساختار حكومت و اقتدار حاكميت، بايد در برابر آنها انعطاف پذير باشد ، و امانت بودن حكومت ، تنها با توجه به آنها معنا مى يابد .

سياست‌نامه امام علي (علیه السلام) صفحه 18

اينك ترجمه فارسى اين مجموعه ، تقديم فارسى زبانان و دوستداران فرهنگ اهل بيت عليهم السلام مى گردد ، تا آنان نيز در چشيدن شيرينى هاى سخن امام على عليه السلام و التذاذ از زيبايى هاى انديشه او سهيم شوند .

درباره ترجمه

سياست نامه امام على عليه السلام ، ترجمه جلد چهارم از موسوعة الامام على عليه السلام فى الكتاب والسنة والتاريخ است . در ترجمه اين كتاب ، تلاش شد تا با حفظ روانىِ برگردان فارسى ، از ساختار جمله هاى عربى خارج نشويم؛ گرچه كارى بس دشوار بود؛ بويژه كه در اين مجموعه ، متن هاى بسيار متفاوتى از قبيل : نهج البلاغة ، تاريخ طبرى ، الكامل ، تاريخ يعقوبى ، و ... گرد آمده اند كه هريك را شيوه نگارشِ ويژه اى است و به دوره اى از ادبيات نگارشى ، وابسته .
همچنين ، سعى بر آن بود كه ترجمه هاى در دسترسِ اين متون ، منظور نظر قرار گيرند و از آنها بهره گرفته شود؛ و بايد ياد كرد كه در ترجمه آيات قرآن ، از ترجمه استاد محمد مهدى فولادوند ، بهره فراوان برده ايم و در برگردان فارسىِ نهج البلاغة و غرر الحكم ، ترجمه هاى دكتر سيدجعفر شهيدى و آقاجمال خوانسارى ، مورد توجه بيشتر بوده است .
با اين همه ، دعواى درستى و بى نقصى در ميان نيست و خُرده گيرى هاى دوستداران فرهنگ و ادب را به ديده منّت داريم .
مهدى مهريزى
يكم بهمن 1379
25 شوال 1421