مطالعه کتاب خرید کتاب دانلود کتاب
عنوان کتاب : معاني الأخبار
جستجو در Lib.ir

معاني الأخبار

اين كتاب مجموعه رواياتى است كه از حضرت رسول خدا صلى الله عليه و آله و سلم و ائمه معصومين عليهم السلام روايت شده و در شرح حدود پانصد اصطلاح از اصطلاحات قرآنى، روايى، عقيدتى، فقهى و ديگر معارف اسلامى است،

مولف‏

كتاب حاضر از شيخ صدوق، ابو جعفر محمد بن على بن حسين بن بابويه قمى( ۳۰۵- ۳۸۱ هجرى)، از چهره‏هاى برجسته فقها و روات شيعه در قرن چهارم هجرى است.

موضوع‏

اين كتاب مجموعه رواياتى است كه از حضرت رسول خدا صلى الله عليه و آله و سلم و ائمه معصومين عليهم السلام روايت شده و در شرح حدود پانصد اصطلاح از اصطلاحات قرآنى، روايى، عقيدتى، فقهى و ديگر معارف اسلامى است، مانند:

معناى سبحان الله، معناى حروف مقطعه، معناى من كنت مولاه فعلي مولاه و معناى بيع الحصاة و...

اعتبار و ارزش‏

معاني الأخبار مانند ديگر كتاب‏هاى شيخ صدوق، پيوسته مورد توجه علما و فقهاى شيعه قرار داشته و از معتبرترين اصول روايى شيعه به شمار مى‏آيد و روايات آن در بسيارى از مجموعه‏هاى بزرگ روايى شيعه مانند:« كتب اربعه»،« بحار الأنوار» و« وسائل الشيعه» آمده و به آن استناد شده است.

اين كتاب براى شناخت معانى اصطلاحات قرآنى، روايى، عقيدتى، فقهى و ديگر معارف اسلامى كتابى بس ارزشمند و قابل توجه است كه با توجه به روايات اهل بيت رسول خدا، كه تنها راه شناخت معارف و احكام اسلامى مى‏باشد، نگاشته شده است.

انگيزه نگارش‏

شيخ صدوق، كه يكى از بزرگ‏ترين روات شيعه به شمار مى‏آيد، در تمام عمر خود همتى جز جمع آورى روايات اهل بيت عصمت و طهارت نداشت. وى با نگارش اين كتاب و كتاب‏هاى فراوان ديگر در موضوعات مختلف خدمتى بزرگ در راه شناساندن معارف اصيل اسلام به جهانيان نموده است.

سخن بزرگان‏

علامه مجلسى در اين باره مى‏فرمايد:« كتاب‏هاى شيخ صدوق در حدّ كتب اربعه مى‏باشند و نام آنها در اجازات روايى ما از مشايخ بزرگ شيعه موجود است و بسيارى از علما و فقهاى شيعه از آن روايت نقل كرده‏اند و به لطف خداوند نسخه‏هاى قديمى و تصحيح شده‏اى از آن در اختيار ما مى‏باشد.»

كلام شيخ آقا بزرگ‏

مرحوم آقا بزرگ تهرانى در الذريعه مى‏فرمايد:« كتاب معانى الأخبار نوشته شيخ صدوق، درگذشته به سال ۳۸۱ هجرى مى‏باشد. وى در اين كتاب رواياتى كه در تفسير معانى حروف و الفاظ آمده را جمع آورى نموده است. او اين كتاب را در سال ۳۳۱ هجرى نگاشته است. مولى عبد النبى طسوجى نيز شرحى بر اين كتاب نوشته است...»

تعداد احاديث كتاب‏

اين كتاب شامل ۸۰۹ حديث است كه در ضمن ۴۱۹ باب آمده است.

عناوين ابواب‏

از جمله موضوعات كتاب مى‏توان به:

معناى بسم الله الرحمن الرحيم، معناى لوح و قلم، معناى ازدواج نور با نور، معناى جوانمردى و مردانگى، معناى وحدت و تفرقه و معناى سنت و بدعت، معناى سخن حضرت رسول خدا صلى الله عليه و آله و سلم كه مى‏فرمايد:« اختلاف امت من رحمت است»، معناى همسايه و حد همسايگى، معناى غيبت و بهتان و... اشاره كرد.

نسخه‏ هاى كتاب‏

۱- نسخه ‏اى در كتابخانه آستان قدس رضوى در مشهد مقدس. اين نسخه به خط شيخ حر عاملى مى‏باشد.

۲- نسخه ‏اى در كتابخانه علامه طباطبايى.

اين نسخه را محمد بن محمد محسن بن مرتضى مشهور به علم الهدى در تاريخ ۱۰۷۳ هجرى تصحيح و مقابله نموده است.

۳- نسخه ‏اى در كتابخانه آيت الله مرعشى نجفى.